Vliegende vissen ontsnappen aan roofdieren door te vliegen

Vliegende vissen hebben andere borstvinnen dan normale vissen zodat ze kunnen ‘vliegen’. Ze kun wel 30 meter tot 50 meter overbruggen! Op deze manier kunnen ze ontsnappen aan roofdieren.

Vliegende vissen

Vliegende vissen spreken tot de verbeelding. Stel je voor, je hebt een aquarium met een vliegende vis erin. Zou je vis echt zo naar buiten kunnen vliegen of zweven of is dat alleen maar een naam die aan het beestje is gegeven?

Vliegende vissen behoren tot de familie van straal vinnige zeevissen. Die hebben stralen in hun vinnen, dit zijn been- of hoornachtige structuren in de vinnen die de huid ondersteunen. Er zijn zo’n zeventig soorten vliegende vissen en ze komen in alle oceanen voor, voornamelijk in subtropisch water. De ogen zijn platter dan die van normale vissen omdat ze zo beter boven water kunnen zien.

De borstvinnen

Hun belangrijkste kenmerk zijn de borstvinnen, die extreem groot zijn en het mogelijk maken om korte vluchten te maken. Zo kunnen de vissen ontsnappen aan roofdieren.
Onder water houdt de vis zijn vinnen strak tegen het lichaam. Als de vis het water verlaat, spreidt hij zijn vinnen uit. Boven water kan de vliegende vis zijn snelheid verdubbelen tot wel zestig kilometer per uur en een afstand van dertig tot vijftig meter overbruggen! Dat doet je goudvis niet na!

Geen aquariumvis

De vliegende vis is dus geen dier om in een aquarium te stoppen, hij moet gewoon lekker vrij in de oceaan blijven zwemmen… of vliegen.