Feiten: Vis uit Noorwegen

Noorwegen is ook het land waarin de ontwikkeling van de moderne aquacultuur begon. Langs de hele kust bevinden zich viskwekerijen. In de ongeveer 30 jaar van haar bestaan is de aquacultuur in Noorwegen een grote bedrijfstak geworden. In 2005 kwam 47% van de visexport uit de aquacultuur.

De Noorse visserij en aquacultuur zijn samen inmiddels een van ’s werelds belangrijkste exporteurs van vis. Ongeveer 3 miljoen ton vis komt jaarlijks uit zee. De vis vindt zijn weg over de hele wereld.

Deze export was ook eeuwen geleden al het geval. Toen al vertrokken er zeilboten met gedroogde stokvis en (gezouten) klipvis naar landen aan de Middellandse Zee, Zuid-Amerika en West-Afrika.

Tegenwoordig worden moderne transportmiddelen gebruikt en export Noorwegen vis naar meer dan 150 landen.

Vis uit Noorwegen staat bekend om de hoge kwaliteit. Niet voor niets is in 2007 voor de vierde keer vis uit Noorwegen uitverkoren bij de prestigieuze Bocuse d’Or kookwedstrijden voor de tophoreca in het Franse Lyon.